Kategori: Alla
Så funkar upphovsrätten för texter
Så funkar upphovsrätten för texter

När originalet är en pappersutgåva Lärare och elever får fotokopiera eller skanna exempelvis ur en bok, tidning eller ett häfte enligt 15/15-regeln. Det innebär att du får kopiera 15 procent, högst 15 sidor ur en och samma förlaga per elev och kalenderhalvår. Om du behöver kopiera ett avsnitt som omfattar högst tre sidor utöver ovan angivna begränsningsregel är det trots begränsningsregeln tillåtet att kopiera och dela ytterligare tre sidor för att kapitlet eller artikeln ska bli fullständigt. Du kan alltså som mest kopiera 18 sidor ur en skrift som är minst 100 sidor. Är skriften 60 sidor får du som mest kopiera 12 sidor. Som lärare får du kopiera ett exemplar till varje elev och några till dig själv. Dessutom får du som lärare göra en papperskopia av ett helt verk, till exempel en hel bok, till dig själv för din undervisning. Däremot får du inte skanna eller spara boken i digital form När originalet är digitalt Lärare och elever får kopiera motsvarande 15 sidor i A4-format från en och samma digitala källa per elev och kalenderhalvår, till exempel skriva ut och dela ut papperskopior ladda ner från internet lägga in i en presentation (Power-Point) som används i undervisningen projicera och visa på skärm eller på annat sätt presentera i undervisning skriva ut och dela ut åhörarkopior av digitala presentationsbilder dela digitala presentationsbilder mellan lärare och elever i en undervisningsgrupp inom skolan spara på skolans slutna nätverk, dit endast personalen, eleverna och vårdnadshavarna har access, USB-minne eller liknande ta in illustrationer och texter i sitt elevarbete under förutsättning att elevarbetet inte sprids till andra än undervisningsgruppen inom skolan. Med elevens godkännande får elevarbeten sitta uppe när skolan har öppet hus. Det gör inte någon skillnad om elevarbetet innehåller visst mått av material som kopierats med stöd av Skolkopieringsavtalet.

Styr förhandsvisningen av typsnitt i Photoshop
Styr förhandsvisningen av typsnitt i Photoshop

Du kan förhandsvisa dina typsnitt större, eller snabba upp typsnittshanteringen genom att ta bort förhandsvisningen helt. Antingen ser du en vettig förhandsvisning av typsnitten redan typsnittsmenyn. Eller så stänger du av den här funktionen för att få Photoshop att arbeta snabbare med typsnitt. Om du känner på dig att ditt Photoshop går slött när du klickar på typsnittsverktyget kan det mycket väl vara så att du har funktionen aktiverad. Själv föredrar jag att se hur typsnitten ser ut. Men så har jag rätt mycket typsnitt också. I Photoshop CS6 och CC I vilket fall. Funktionen för att slå av eller på förhandsvisningen, eller ändra storleken på förhandsgranskning av typsnitten hittar du under menyn Text > Storlek på förhandsgranskning av typsnitt.   Om du har Photoshop CS5 eller tidigare Funktionen för att slå av eller på förhandsvisningen av typsnitten hittar du under inställningar. Använder du Windows går du in till Redigera > Inställningar > Text. På Mac hittar du istället inställningarna under Photoshop-menyn. Som sagt. Om typsnittshanteringen går segt, bocka av funktionen helt. Om du vill ha stora fina förhandsvisningar ändra till någon av de stora valen. Eller om du är riktigt skarpsynt, för all del, ändra till något litet.

Text & Stil - Om konsten att berätta med vetenskap
Text & Stil - Om konsten att berätta med vetenskap

Om boken ”Magnus Lintons bok om skrivkonsten, ”Text & stil”, är lika generös som kunnig” DN "Text & Stil är en härligt uppfriskande bok att läsa som väcker svår lust att skriva." SvD Utifrån mer än tjugo års erfarenhet som författare och redaktör delar Magnus Linton med sig av tips, strategier och reflektioner kring skrivandets hantverk och vad som gör en text stark, levande, rytmisk och intellektuellt omtumlande.  Att skriva facklitteratur är en kombinationskonst med kraft att snabbt förändra kunskap och tänkande – men vad är det som ska kombineras, med vilka redskap, på vilket sätt och med vilken ton? Boken vänder sig i första hand till forskare och experter som letar nya former för effektivt berättande, men egentligen till alla som i text hanterar fakta och kvalificerad kunskap och önskar en bredare publik – journalister, utredare, lärare, redaktörer, rapportförfattare. Ett levande språk och effektivt berättande är färdigheter alla kan erövra. Text & Stil är en både seriös och rolig historia om det skrivna ordets förändrande möjligheter, men framför allt en inspirerande skrivhandbok i essäformat. Om tidigare böcker av Magnus Linton: ”Ett av de bästa populärvetenskapliga reportage jag har läst… Lintons förening av forskning och människoöden drabbade av narkotikan borde nå en stor publik.” Jenny Björkman, Respons ”Jag vet ingen annan svensk journalist som med samma lätthet som Magnus Linton kan röra sig mellan reporternärvaro, referat av akademiska läsefrukter och storpolitiskt resonemang: som en skicklig bilförare håller han stilen oavsett vägunderlag.” Björn af Kleen, Sydsvenskan

Pressbyrån öppnar första obemannade butiken – Pressbyrån Go
Pressbyrån öppnar första obemannade butiken – Pressbyrån Go

Pressbyrån lanserar det nya konceptet Pressbyrån Go. Det är obemannade butiker med nyutvecklad teknik som möjliggör en ny nivå av tillgänglighet. Den första butiken finns på Kungsholmen i Stockholm, men planer finns på att öppna många fler under de kommande åren. Pressbyrån Go är utvecklat för att fungera som ett tillskott till Pressbyråns befintliga butiker och erbjuder en helt ny nivå av tillgänglighet, både när det kommer till placering och öppettider. I ett första skede kan Pressbyrån Go till exempel dyka upp i större kontorsbyggnader, hotellobbys eller sjukhus, men på sikt även som helt fristående butiker på gator och torg. Sortimentet anpassas efter det specifika läget. - Våra drygt 300 Pressbyrån butiker runtom i Sverige är vår ryggrad som drivs med stort hjärta och mycket stolthet. Samtidigt ser vi en trend i samhället där människor i högre utsträckning vill handla på sina villkor, nu mer än någonsin. Med Pressbyrån Go kan vi erbjuda convenience på ett nytt sätt och vår ambition är att konceptet ska växa betydligt under de kommande åren, säger Mariette Kristenson, VD, Reitan Convenience Sweden. För att kunna handla laddar kunden vid första besöket ner appen Pressbyrån Go och scannar sedan en QR-kod vid ingången till butiken. Varorna som kunden plockar registreras automatiskt i en virtuell varukorg med hjälp av kameror i taket och integrerade vågsensorer. Efter en enkel utcheckning är allt klart. - Tekniken bakom Pressbyrån Go gör att kunden inte behöver göra något annat än att plocka sina varor. Allt registreras automatiskt vilket kommer vara en helt ny upplevelse på den svenska marknaden. Vi har valt en flexibel lösning som gör att vi lätt kan anpassa oss och vidareutveckla konceptet i takt med att vi lär oss mer om hur kunderna tar till sig den nya butiken, säger Maria Isaksson, affärsutvecklingschef, Reitan Convenience Sweden. Den första Pressbyrån Go-butiken öppnar 11 juni 2020 och är en integrerad del av en större Pressbyrån på Strandbergsgatan 55, på Kungsholmen i Stockholm. Här får kunden möjlighet att uppleva den nya lösningen i en trygg och välbekant miljö.

Nu erbjuds grön el från Jämtkraft till alla Volkswagen Transportbilars elbilskunder
Nu erbjuds grön el från Jämtkraft till alla Volkswagen Transportbilars elbilskunder

Energibolaget Jämtkraft och Volkswagen accelererar sitt samarbete och erbjuder nu även köpare av eldrivna transportbilar ett elavtal med 100% förnybar el där tre års laddning av bilen ingår i köpet. Under 2019 inledde Jämtkraft och Volkswagen ett samarbete. Syftet var att tillsammans driva på utveckling av ett fossilfritt samhälle och elektrifierade transporter. Samarbetet har bland annat inneburit att alla köpare av en laddbar Volkswagen personbil erbjuds ett elavtal med 100% förnybar el, där fri hemmaladdning av bilen ingår. För att ytterligare accelerera utvecklingen siktar parterna nu in sig på nyttobilssektorn och introducerar ett motsvarande erbjudande till alla köpare av en eldriven Volkswagen transportbil. Volkswagen Transportbilar säljer de eldrivna modellerna e-Caddy, e-Transporter och e-Crafter och med dessa bilar kommer nu ett erbjudande för hållbar laddning av bilen och elförsörjning av företag eller hushåll som äger eller nyttjar fordonen. Under de kommande fem åren investerar Volkswagen-koncernen över 700 miljarder kronor på elektrifiering, hybriddrivlinor och digital teknik. Volkswagen ställer höga krav på hela produktionskedjan ur ett hållbarhetsperspektiv och vill även försäkra sig om att bilarna laddas och drivs på ett så klimatneutralt sätt som möjligt. — Vi är väldigt glada att tillsammans med Jämtkraft kunna göra det lättare för våra kunder inom transportbilssektorn att driva sin verksamhet ännu mer hållbart. Vi hoppas såklart att detta erbjudande får ännu fler att välja en eldriven transportbil och dessutom ladda den och sin verksamhet med hållbar el, säger Helmut Löb, märkeschef på Volkswagen Transportbilar. — Som ett innovativt energibolag kan och ska Jämtkraft vara en drivande part i omställningen till en mer hållbar värld. Elektrifieringen av transportsektorn är en av flera viktiga delar i detta och vi är stolta och glada att tillsammans med Volkswagen Transportbilar nu även kunna göra det enklare för företag och privatpersoner med transportbilar att vara en del av omställningen, säger Erik Brandsma, VD Jämtkraft.